Infobrev

Hälsningar från nya chefläkaren

Bästa medarbetare,

Det är med glädje och stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget som chefläkare för Sophiahemmet. Min förhoppning och målsättning är att kunna bidra till den fortsatta utvecklingen av denna imponerade, mångfacetterade verksamhet och inte minst utgöra ett stöd för er och övriga medarbetare i patientsäkerhetsfrågor, om så behövs.

Min bakgrund är dubbelspecialist i invärtesmedicin och diabetologi/endokrinologi och jag har huvudsakligen arbetat som kliniskt verksam läkare inom den offentliga vården i hela mitt liv. Efter 11 år på medicinkliniken vid dåvarande Huddinge sjukhus och fullgjord specialisering samt avhandlingsarbete bytte jag till Danderyds sjukhus där jag stannat kvar under de senaste 25 åren. Vid sidan om det kliniska arbetet fick jag 2011 uppdraget som verksamhetsområdets patientsäkerhetsläkare vilket inneburit att hantera avvikelser, patientklagomål och att skriva händelseanalyser i nära samverkan med chefläkaren.

Under åren på Danderyds sjukhus har jag förutom inom diabetesområdet arbetat mycket med multisjuka äldre och inom palliativ vård samt haft förmånen att inneha andra roller, bland annat de fyra sista åren som chef för sjukhusets lungsektion.

Som nytillträdd chefläkare efter Marie Wickman ser jag fram emot ett gott samarbete med er alla och vill kort presentera mig för er som jag ännu inte hunnit träffa. Jag välkomnar en prestigelös, öppen dialog så tveka inte att komma förbi, ring eller maila om ni vill diskutera såväl stort som smått. Finns det möjlighet så kommer jag gärna på en APT eller läkarmöte.

Med vänliga hälsningar

Lena Hellström

Några viktiga aspekter på patientsäkerhet

Patientsäkerhetsfrågor diskuteras återkommande i de olika chefläkarnätverk jag deltar i. För de flesta anses det nu vara självklart att arbeta systematiskt för att identifiera både risker och fel, och lika systematiskt arbeta för att minimera konsekvenserna av dessa.  

Förutom fungerande teknik och övergripande system lyfts ofta hur viktig kulturen, dvs attityder, bemötande och ledarskap är för en god patientsäkerhet. På den nationella spelplanen inom området är de stora aktörerna just nu Kunskapsstyrningen, Socialstyrelsen och Löf regionernas ömsesidiga försäkringsbolag. Vill man fördjupa sig i ämnet eller ta del av råd och tips rekommenderas respektive hemsidor som är både lättillgängliga och informativa. 

Förra året inrättade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en tillsynsläkare som ska tillgodose myndighetens medicinska kompetens. Många frågar sig varför IVO aldrig yttrar sig om den medicinska handläggningen i Lex Maria-bedömningar. Detta hänger samman med att IVO är en renodlad tillsynsmyndighet och därför inte kan dela ut råd som de själva sedan kan hamna i att inspektera. I händelse av att något mer allvarligt inträffar i er verksamhet är jag gärna behjälplig med eventuell utredning samt inte minst hur man stöttar såväl inblandade medarbetare som patient. 

En omdebatterad och ofta återkommande fråga gäller journalläsning. När får man egentligen gå in och läsa i en patients journal? Enligt patientdatalagen är det bara tillåtet för den som deltar i vården av patienten, eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete i sjukvården. Men vad har man för rätt till uppföljning och kvalitetssäkring av patientfall i lärande syfte? Hur långt efter en vårdrelation får man faktiskt gå in? Här ger lagen utrymme för tolkning vilket ibland skapar en osäkerhet. Notera att man aldrig får gå in i någons journal utan pågående vårdrelation oavsett om vederbörande givit sitt tillstånd. Jurister menar att går man utanför det som tydligt står i lagen krävs en definierad beskrivning av att journalläsningen till exempel är led i klinikens systematiska kvalitetsuppföljningsarbete. En sådan riktlinje ska vara skriftlig och hur den ska formuleras är verksamhetschefens ansvar. Det är alltså inte upp till den enskilde vårdpersonalen att avgöra vad som är tillåtet eller ej. På en del ställen skrivs lokala anpassningar med en tidsgräns inom vilken man får läsa en patientjournalmen oavsett tidsperiod måste man kunna motivera varför man går in i en journal. Viktig fråga att diskutera på era enheter för såväl mer erfarna som nyare medarbetare.  

Kloka Kliniska Val är ett annat angeläget, men inget nytt område, som åter diskuteras. Man beräknar att ca 20 % av resurserna som är avsatta för sjukvård går till spillo genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna, så kallad lågvärdevård. Kloka Kliniska Val handlar därmed om att tillsammans med patienten lista åtgärder i vården med avsaknad av patientnytta för ökad kvalitet och patientsäkerhet. Läs mer på Kloka Kliniska Val där det finns bra information för både vårdgivare och patienter. 

Slutligen några ord om epidemiologiläget i Regionen: 

Epidemiologiskt läge – covid-19: Antalet fall av covid-19 är sedan drygt två månader på en platåfas med ca 150-170 rapporterade fall/vecka (motsvarande tid hösten 2023 ca 600 fall/vecka) 

Epidemiologiskt läge – influensa och RSV: Säsongen är inte i gång ännu, endast enstaka inrapporterade fall. 

Säsongsvirus – aktuell statistik.pdf | Vårdgivarguiden 

Chefläkaren uppmuntrar till dialog

Det har nu gått fyra månader sedan jag tillträdde som chefläkare och i möten med medarbetare blir jag alltid lika imponerad av den kompetens, professionalism och inte minst vänligt bemötande som genomsyrar verksamheten på Sophiahemmet.

Det är tydligt hur mycket engagerat arbete och allt gott som görs för patienterna vilket ur ett patientsäkerhetsperspektiv är särskilt tryggt. Hos flera av er har jag kombinerat ett första möte med patientsäkerhetsdialog och fortsatta sådana möten kommer att ske under hösten.

Några ord om HLR
Nu erbjuds påbyggnadsutbildning i A-HLR även där den nivån inte är obligatorisk och där verksamhetscheferna anser det motiverat. Intresserade kan anmäla sig till IVA-sjuksköterska Maria Böhm på vårdavdelningen på maria.bohm@sophiahemmet.se

Aktuellt smittoläge i Region Stockholm

Regionen ser nu en mindre topp av covid-19 och liksom tidigare är det samma undergrupper som för närvarande florerar. Det förekommer också många fall av kikhosta och mycoplasma liksom fall av mässling – så se över medarbetares vaccinationsskydd.

Läs mer på Smittskydd Stockholm/Vårdgivarguiden om vad som gäller för  säsongsinfluensa resp. covid-19.

Mötesformer

Vårdgivarforum: Ett sista Vårdgivarforum med avgående VD Peter med tillträdande VD Johanna Adami planeras till onsdag 23/10 klockan 17.00.

Sophiahemsforum: Till hösten provar vi ett nytt mötesforum på lunchtid som vi valt att kalla Sophiahemsforum med syfte att nå ut med mer allmän information. Exempel på detta är verksamhetsförändringar, aktuell information från högskolan, omvärldsbevakning och fokuspunkter som hygien och miljö, service/fastighet. Målgrupper är samtliga medarbetare på mottagningar, hygien- och miljöombud samt koordinatorer. Första mötet planeras till 5/11, inbjudan kommer. Samtidigt med detta pausar vi tills vidare hygien- och miljömötena, men en teamsgrupp för miljöfrågor har skapats.

På temat möten så är samverkansfrågor och dialog mellan Sophiahemmet AB och alla vårdgivare en prioriterad fråga. Hur vi mest effektivt möts med hänsyn till allas ofta pressade vardag kan vi diskutera på Vårdgivarforum.

Har du tankar eller idéer om hur vi skulle kunna stärka samarbetet som i förlängningen skulle gynna verksamheten och därmed patienterna? Kan flöden mellan vårdgivare skapa nya synergier? Finns trösklar, är det något du saknar eller områden inom din verksamhet du vill ha hjälp med att utveckla – hör gärna av dig.

Författare

Lena Hellström

Chefläkare

lena.hellstrom@sophiahemmet.se 08 - 406 20 43